This page was prepared according to the SSLL encoding guidelines (http://www.borut.com/library/write.htm). Recommended viewing tools for readers, as well as authoring tools for web publishers are listed on SSLL tools page (http://www.borut.com/library/tools.htm). For viewing this document off-line, please consult viewing notes (http://www.borut.com/ library/texts/viewing.htm).

Dušan Pajin: Jednom - i nikad više

Ostaci

Kad se arheolozi bave ostacima velikih gradova i starih civilizacija, povremeno ih snimaju iz visine, da bi dobili celovit pregled, generalni plan. Katkad se osećam kao da sa velike visine vidim sebe razbacanog, poput ostataka neke građevine. Ali, veći deo vremena kao da provodim uz neki zid i samo čeprkam tu i tamo, tražeći slučajno izgubljenu stvar, možda neku naušnicu, ili narukvicu, ili neku namerno skrivenu (a zaboravljenu) dragocenost, ostavljenu za mirnija i bolja vremena koja nikad nisu došla.

Kao mali, gledajući iznošeni kaput svog dede i rasklimatane stvari njegovog domaćinstva, pomišljao sam: mora biti da je jednom, u nekom vremenu pre mene, sve to bilo novo, celo. Pokušavao sam da zamislim to vreme, nekakav početak, kad su njegovo domaćinstvo — pa i njih dvoje, baka i on — bili novi, mladi, lepi.

Tako sada nastojim da zamislim, da sebi predstavim tog velikog čoveka u jednom komadu, čije ostatke nalazim u sebi (i oko sebe, u knjigama, ili slikama koje sam stvorio). Ako ostaci postoje, mora da je nekad postojala i celina koju su oni činili. Kada je to moglo biti i kako je on stvarno izgledao — potpuno mi izmiče.

Čini mi se da je Đakometi pred kraj života imao slično osećanje, ali u gorem vidu, kad je rekao: "Čak i kad ne bi bilo ništa ono što sam do sada uradio (u poređenju sa onim što želim da uradim) i uprkos mojoj izvesnosti da sam do sada omašio i da mi sve, čega se poduhvatim, izmiče između prstiju, imam više želje da radim nego ikad. Razumete li vi to? Ja to ne razumem, ali tako je. Vidim sve svoje skulpture ispred sebe: svaku, čak i one koje sam prividno dovršio, a svaka je fragment, svaka je neuspeh. Tačno tako — neuspeh! Ali, u svakoj je nešto od onoga što bih želeo da stvorim jednog dana. U jednoj je nešto od toga, u drugoj nešto drugo, a u trećoj nešto što nedostaje u one dve. Ali, skulptura o kojoj ja mislim, sadrži sve ono što se javlja rasuto i fragmentarno u drugim skulpturama. To mi daje želju, sveobuhvatnu želju, da nastavim svoj rad — tako da ću jednog dana možda dostići svoj cilj."

Borut's Literature Collection http://www.borut.com/library/texts/
Created: 2000-12-04 Modified: 2000-12-04 http://www.borut.com/library/texts/pajin/jednom/ostaci.htm
[XHTML]